70% táplálkozás, 30% edzés

2015. október 27. 10:59 - B.Edina

Nem, nem cseréltem fel a számokat. Ez sajnos így van.
Sokan úgy gondolkodnak, hogy "én heti 4x lejárok edzeni, ezért bármit ehetek", pedig ez a legnagyobb tévedés. Ha az ember így tesz, akkor konkrétan egy "bármit ehetek" ebéddel vagy vacsorával szépen le is rombolja mindazt, amiért keményen dolgozott az edzőteremben 1,5 órán keresztül.


Amikor úgy döntünk, hogy életmódot váltunk, a testünk sok megpróbáltatáson megy keresztül, türelmesnek kell lennünk a kívánt cél elérése érdekében. Ez nem hetek, hanem hónapok kérdése is lehet.
Fontos, hogy kipucoljuk a szervezetünkből a lerakódott káros anyagokat azzal, hogy olyan ételeket kezdünk el fogyasztani, ami könnyen megemészthető, vitaminokban és rostban gazdag. Ezek az élelmiszerek is megadják a telítettség érzetet, de nem érezzük úgy magunk tőle, hogy meg sem bírunk mozdulni, sőt! A megfelelő étel kiválasztása energiát ad szervezetünknek egész napra, javul a közérzetünk, s elkezd kialakulni tőle egy egészségesebb életforma.

Mit miért?

Fehérje
A test sejtjeinek építőanyaga, így fogyasztása elengedhetetlen az izmaink fejlődéséhez (is). Szálkásodni és izmosodni bizony csak akkor tudunk, ha az edzés mellett elfogyasztjuk a napi fehérjeadagunkat, hiszen testmozgással tudjuk beépíteni a szervezetünkbe azt.
Miben van fehérje: sovány húsok (csirkemell, pulykamell, marhahús) és a halakban, tojásfehérje, túró, tofu.. stb

Táplálékkiegészítőkkel nem lehet pótolni a napi fehérjeadag bevitelt, csak kiegészítés lehet (például közvetlenül edzés után), hiszen emésztőrendszerünk a szilárd tápanyagforrásokra van kitalálva. (!)

Szénhidrát
Az erről tanultakat szó szerint érdemes idéznem: "A szénhidrát a testünk üzemanyaga. A szénhidráttartalmú ételeket az emésztőrendszerünk egyszerű cukorrá (ún. glükózzá) bontja, majd ezt a véráram szállítja
a szükséges helyre. A szénhidrátokat testünk izmai tárolják, és egy kevés a májban is raktározódik. Az izommunka során az izomban tárolt ún. glükózpolimer, (glükózmolekulákból álló óriásmolekula) a glikogén bomlik le, és adja az energiát az izom számára. A szénhidrátbevitelnél nagyon fontos a minőség, már csak azért is, mert az elhízásért legfőképpen felelős tényezőről beszélünk. Felépítésük szerint megkülönböztetünk egyszerű és komplex szénhidrátokat. A táplálkozásban az utóbbiakra van szükség, mert az egyszerű
szénhidrátok – közismertebb nevükön cukrok – igencsak szeretnek zsírrá alakulni."

Ezáltal kerüljük a cukros és fehér lisztes ételeket, helyette fogyasszunk komplex szénhidrátokat, mint például: rizs és alfajai, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta, teljes kiőrlésű kenyér, bab, lencse.. stb.


Zsír
Bármennyire is hihetetlenül hangzik, zsírra bizony szükség van az étrendünkben. A zsír testünk egyik legnagyobb energiaforrása, kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrátok.

A zsír nem egyenlő az elhízással! A hétköznapokban sajnos sok olyan ételt fogyasztunk, melyek rossz minőségű (feldolgozott), finomított szénhidrátokat tartalmaznak, s ezek nagyon könnyen átalakulnak testzsírrá.
A zsíroknak kétféle csoportjával találkozunk a hétköznapokban: telített (rossz) zsírok, melyek szénhidráttal kombinálva megakadályozzák, hogy a szénhidrátok az izmokba töltődjenek (ami elhízáshoz vezet), és a telítetlen (jó) zsírok, amiknek csak pozitív tulajdonságait lehet sorolni. Főleg növényi forrásokból származnak, szobahőmérsékleten folyékonyak.
Telítetlen zsírok előfordulása: olajos magvakban, lenmagolajban, halolaj, olivaolajban, .. stb

Rostok
A rostok elengedhetetlenek az emésztésünk egészséges működéséhez, tehát ne hanyagoljuk el a fogyasztásukat. Minden étkezéshez, de minimum a főétkezésekhez fogyasszunk valamilyen zöldséget. (!)

Víz
Talán ez az, aminek fogyasztását általában egyáltalán nem vesznek komolyan az emberek. Pedig gondoltad volna, hogy az emberi test 60%-át, az izmok 70%-át, az agy 85%-át víz alkotja. A víz nélkülözhetetlen az egészséges és normális teljesítményhez, és fokozza az anyagcserét. A túl kevés víz dehidratáltsághoz, szellemi és fizikai teljesítésromláshoz, hosszú távon pedig egészségkárosodáshoz vezet.
Nem mindegy hogy mit iszunk. Kerüljük a cukros üdítőket, a magas koffeintartalmú italokat (cola, kávé, energiaitalok), helyette fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet, vagy csapvizet, vagy natúr szálas zöld teát.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://loveyourlife.blog.hu/api/trackback/id/tr687969699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása